Saturday, October 1, 2011

Tulang wanita hamil kekurangan kalsium ??aq ada bca 1 artikel...
bayi dalam kandungan memerlukan kalsium yang banyak untuk proses pembesaran dan kalsium trsbut disumbangkn ibu dan kuantitinya dikongsi brsama..

slps melahirkan anak..kuantiti kalsium yg byk msih lg disalurkan kpd si bayi melalui susu ibu.
bila dh byk kalsium diserap keluar, ia akan mengganggu struktur tulang dan gigi. Ia akan mengurangkan kepadatan struktur itu yang akhirnya mengundang penyakit berkaitan tulang
so, klo dh suma kalsium bg kt bayi, abis tu mn kalsium utk si ibu ? uish...besarnya pngorbanan ibu kita kn. hmm...

cara utk menangani masalah ini ,ibu yg hamil digalakkan minum banyak susu dan mengambil sumber kalsium lain seperti keju, yogurt dan sayur berdaun hijau sebagai cara untuk mengoptimumkan jumlah kalsium dalam badan. cm best ja kn ibu dpt mkn bnda cmtu..haha tp mn blh nk dinilai dgn risiko yg si ibu hadapi.. mmg tak trnilai.

then,si ibu prlu mnjarak kehamilan dan kelahiran selama 2 tahun..malah ia jg mrupakan saranan islam kpd ibu-ibu..sbb kehamilan yg trlalu dkt akan turut menyebabkan ketidakseimbangan kandungan hormon estrogen di dalam tubuh.Ketidakseimbangan hormon penting wanita tersebut secara tidak langsung akan mengganggu penyerapan kalsium ke dalam tulang.

Ini jelas membuktikan Amalan berpantang adalah penting kerana ia merangkumi tempoh seseorang wanita yang baru bersalin untuk pulih dari segi mental dan fizikal.

see, get ready wanita-wanita kt luar sna.. byk2 kn ambil kadar kalsium yg tggi..
kpd lelaki2.. berikan isteri dan anak2 ksihatan yg trbaik..prepare ur money. haha..


No comments:

Post a Comment